haccp(4), haccp

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
ORGANIZATORZY:
PATRONAT HONOROWY:
Małgorzata Okońska-Zaremba
Podsekretarz Stanu
w Ministerstwie Gospodarki,
Polska Agencja
Rozwoju Przedsiębiorczości
Instytut Organizacji
i Zarządzania w Przemyśle
„ORGMASZ”
Pracy i Polityki Społecznej
SYSTEM HACCP
W HANDLU DETALICZNYM
PATRONAT PRASOWY:
DETAL DZISIAJ
System HACCP w handlu detalicznym
I BLOK TEMATYCZNY
1. System HACCP –
istota i cechy systemu
istota i cechy systemu
1.1 Definicja systemu HACCP
1.2 Bezpieczeństwo żywności
1.3 Idea systemu HACCP
1.4 Terminologia systemu HACCP
1.5 Geneza systemu HACCP
1.6 Zasady systemu HACCP
1.7 Międzynarodowe wytyczne dotyczące higieny
2.
Podstawy prawne regulacji Systemu HACCP
Podstawy prawne regulacji Systemu HACCP
w Polsce i w Unii Europejskiej
2.1 Ustawodawstwo żywnościowe w Polsce
2.2 Ustawodawstwo żywnościowe Unii Europejskiej
2.3 Europejskie standardy dla branży spożywczej
1. System HACCP
2.
System HACCP w handlu detalicznym
H
azard
A
nalysis and
C
ritical
C
ontrol
P
oint
Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny
System zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego
w sektorze żywnościowym
System HACCP w handlu detalicznym
1.
System HACCP
System HACCP –
istota i cechy systemu
istota i cechy systemu
-Określenie to należy łączyć z ca
ł
ym systemem zapewnienia
produkcji bezpiecznej żywności.
- System HACCP dzięki wprowadzeniu analizy specyficznych
zagrożeń i określeniu środków zapobiegawczych umożliwia
kontrolę decydujących o jakości zdrowotnej, punktów w cyklu
technologicznym, co z kolei zapewnia wytworzenie
bezpiecznego pod względem zdrowotnym produktu
spożywczego.
- W praktyce system HACCP polega na zidentyfikowaniu tych
etapów w procesie produkcji, w których szczególnie mogłoby
dojść do zakażenia lub zanieczyszczenia surowca czy
gotowego produktu.
1.
System HACCP w handlu detalicznym
1.1. Definicja systemu HACCP
S
ystem HACCP
to postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności
poprzez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń
z punktu widzenia jakości zdrowotnej żywno
ś
ci oraz ryzyka wystąpienia
zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów procesu produkcji i
obrotu żywnością; system ten ma również na celu określenie metod
ograniczania zagrożeń oraz ustalenie dzia
ł
ań naprawczych.
[Ustawa z 11.05.2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia]
ystem HACCP
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • radiodx.htw.pl
  •