gatunki polska, przepisy, Piwa

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
WPolsceuprawianesądwiegrupychmielu:aromatyczny(odmiana
Lubelski
)igoryczkowy(odmiany
Marynka
i
Magnum
).IchklasyfikacjaopierasięnazawartościiproporcjachmiędzyŜywicamii
olejkamieterycznymi.
Lubelski - aromatyczny
Tonajstarszazprodukowanychunasodmian.Niestety,najbardziejpodatnanachoroby,omałej
wydajności.Wostatnichkilkulatachspadapopytnatęodmianęitymsamymjejcena,dlategocoraz
częściejstareplantacjesąlikwidowane,anaichmiejscewprowadzasięnowe,poszukiwaneprzez
przemysłodmiany–np.Magnum.JednakczęśćproducentównadalstosujeodmianęLubelskąze
względunajejspecyficznewalorysmakowe.
Szyszkiśredniejwielkościozłocistozielonymzabarwieniuiszlachetnymaromacie,skupionewluźne
grona,dobrzezrywająsięmechanicznie.
Zawartości:
Alfakwasy3,04,5%;
Betakwasy3,04,0%;
CoHumulon2028%walfakwasach.
Kompozycjaolejków:
olejkuogółem0,51,1mls/100g;
Myrcen2229%całościolejku;
Humulen3040%całościolejku;
Kariofilen611%całościolejku;
Farnesen1014%całościolejku.
Piwootrzymanezdodatkiemchmielutejodmianyuzyskałoocenę79pktwskali100pkt.
Marynka - goryczkowy
Jestodmianąuprawianątylkounasidlategodługoniebyłaznanazagranicą,coznacznieutrudniało
jejeksport.Obecniezagranicznefirmyprodukującepiwownaszymkrajuprzekonałysiędojakościi
walorówMarynkiizaczynająwysyłaćjązagranicędoswoichmacierzystychzakładów.Stwarzato
nowemoŜliwościdlarodzimychplantatorówchmielu.
Szyszkiowalne,zbite,zamknięte,Ŝółtozielone,bardzogęstorozmieszczonenaroślinie.Charakteryzuje
siędoskonałąprzydatnościądomechanicznegozbioruchmielu.
Zawartości:
Alfakwasy9,012,0%;
Betakwasy10,213,0%;
CoHumulon2633%walfakwasach.
Kompozycjaolejków:
olejkuogółem2,01,1mls/100g;
Myrcen2831%całościolejku;
Humulen2633%całościolejku;
Kariofilen1012,5%całościolejku;
Farnesen1,82,2%całościolejku.
Piwootrzymanezdodatkiemchmielutejodmianyuzyskałoocenę86,2pktwskali100pkt.
Magnum - super goryczkowy
ToodmianapochodzącazNiemiec.PoniewaŜjestposzukiwanaprzezwieluproducentów,nasirolnicy
postanowilidostosowaćsiędopotrzebrynku.DąŜądotego,abypolskieMagnumbyłonietylko
najlepszejjakości,aleteŜmogłokonkurowaćcenowozchmielemsprowadzanymzzagranicy.
Szyszkiciemnozielone,duŜe,walcowate,wydłuŜone,zamknięte,zwarte,zebranesąw
luźnegronarozmieszczonerównomiernienaroślinie.Szyszkidobrzezbierająsięna
roślinie.
Zawartości:
Alfakwasy12,014,0%;
Betakwasy4,55,5%;
CoHumulon2228%walfakwasach.
Kompozycjaolejków:
olejkuogółem1,92,3mls/100g;
Myrcen3035%całościolejku;
Humulen3040%całościolejku;
Kariofilen812%całościolejku;
Farnesen<1%całościolejku.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • radiodx.htw.pl
  •