gril, Przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Faszerowane pieczarki z rokpolem8 du�ych pieczarekstr�k ��tej papryki2 pomidorycebula1 �y�ka olejup�czek natki10 dag niebieskiego sera ple�niowego (rokpol, danishblue)s�lpieprz2 �y�ki parmezanuPieczarki oczy�ci� i umy�, n�ki odci�� i pokroi� w ma�� kostk�. Oczyszczona papryk�,cebul� i pomidory r�wnie� pokroi� w kostk�. Na gor�cym oleju usma�y� pieczarki,cebul� i papryk�, doda� posiekan� natk� i pomidory. Po minucie sma�enia wrzuci�rozdrobniony ser ple�niowy, przyprawi� do smaku sol� i pieprzem. Nadzieniem nape�ni�kapelusze pieczarek, posypa� po wierzchu parmezanem. Zawin�� w foli�, u�o�y� na gor�cym grillu,piec ok. 10 minut. Podawa� z zielon� sa�at� i bagietk� posmarowan� mas�em czosnkowym.Kark�wka z grilla10 kotlet�w z kark�wki1 szklanka oleju1 szklanka jasnego sosu sojowego1 g��wka czosnku1 �y�eczka papryki s�odkiej1 �y�eczka curry1 �y�ka zi� prowansalskich1 �y�ka oreganoCzosnek obra�, wycisn�� przez prask� wszystkie sk�adniki marynaty, wymiesza�.Po godzinie w�o�y� do niej mi�so, odstawi� na 12 godzin kilkakrotnie "miesza�" mi�so.Podczas pieczenia smarowa� mi�so marynat� (najlepiej p�dzelkiem). Podawa� z grillowanymitostami z t� sam� marynat� i sa�atk� z pomidor�w.Kotleciki mielone z pomidorami3 du�e cebule80 dag mieszanego mi�sa mielonego1 z�bek czosnku1 jajko5-10 dag chudego jogurtu1 �y�ka przyprawy do gyrosus�lpieprz50 dag pomidor�w15 dag sera feta15 dag g�stej �mietanyp� p�czka tymiankuolejObra� i posieka� 1 cebul� i czosnek, zagnie�� z mi�sem, jajkiem i jogurtem.Doprawi� sol� i przypraw� do gyrosu. Z masy mi�snej uformowa� 6 owalnych kotlet�w.Pomidory oczy�ci�, umy�, pokroi� w plasterki. Pozosta�e cebule pokroi� w kr��ki.Pokruszon� fet� wymiesza� ze �mietan�. Nasmarowa� olejem 8 kawa�k�w folii aluminiowej,u�o�y� na niej pomidory i cebul�. Opr�szy� sol� i pieprzem, posmarowa� �mietan� z fet�,posypa� tymiankiem. Pomidory u�o�y� razem z kotlecikami na gor�cym grillu, piec przez 10-15 minut.Kotleciki co jaki� czas odwraca�Pieczarki faszerowane6-8 du�ych pieczarek (w zale�no�ci od ilo�ci os�b)2-3 pieczarki przeznaczy� na farsz1 �redniej wielko�ci seler6-8 plastr�w dobrze topi�cego si� ��tego seras�l, pieprz, przyprawa do grilla, oreganoPieczarki wyczy�ci�, wyci�� ogonki. Kapelusze zawin�� w foli� aluniniow�,wy�o�y� na ruszcie grilla. 2-3 pieczarki wraz z wyci�tymi wcze�niej ogonkami pokroi�w kostk� i po�o�y� na folii aluminiowej, pozostawiaj�c cz�� g�rn� odkryt�,aby pieczarki mog�y parowa�. Doln� cz�� folii przek��� w kilku miejscach,aby pozby� si� wody z paruj�cych pieczarek. Seler pokroi� w kostk� i taksamo jak pieczarki zawin�� w foli�, aby kostki selera zmi�k�y. Doprawi� przyprawami,mo�na doda� odrobin� t�uszczu. Kiedy farsz i seler s� ju� mi�kkie nak�ada� niewielkieporcje farszu z pieczarek i selera na przygotowane kapelusze pieczarek,wierzch przykry� plastrem sera. Zostawi� na grillu do czasu, a� ser ca�kowicie si� rozpu�ci.Pieczarki doskonale dodaj� si� jako dodatek do mi�s przygotowywanychna grillu lub jako ma�a przek�ska.Pieczony boczek po wiejskuczerwona, zielona i ��ta papryka4 ma�e cebule10 dag pieczarekkilka listk�w laurowych4 do�� grube plastry surowego boczkus�lpieprz1 �y�ka olejup�czek estragonu2 �y�ki musztardyPapryki pokroi� na kawa�ki, cebule na po��wki. Ponadziewa� na szpadki na przemian z pieczarkamii listkami laurowymi. Boczek umy� i osuszy�, grillowa� 10 minut z ka�dej strony.Szasz�yczki opr�szy� sol� i pieprzem, r�wnie� grillowa� 10 minut.Od czasu do czasu smarowa� olejem. Posieka� listki estragonu, wymiesza� z musztard�,przyprawi� do smaku sol� i pieprzem, posmarowa� boczek. Grillowa� jeszcze po 2 minutyz ka�dej strony. Podawa� ze �wie�� bagietk�.Szasz�yki z jarzyn i boczku80 dag ma�ych ziemniak�w2 �y�ki oleju5 z�bk�w czosnkupo 4 �ody�ki natki, bazylii i szczypiorkukostka mas�apieprzs�l4 ma�e cukinie20 dag boczku3 kolorowe papryki25 dag ma�ych pomidork�w2 bia�e cebule sa�atkoweZiemniaki pokroi� w �wiartki, posoli�. Upiec na grillu obracaj�c i smaruj�c olejem.Posiekany czosnek oraz zio�a wymiesza� z mas�em, przyprawi� sol� i pieprzem.Cukini� pokroi� na pod�u�ne plastry, posmarowa� mas�em i zwin�� w rulony.Nadziewa� na szpadk� na przemian ze zwini�tymi plasterkami boczku. Papryki oczy�ci� i umy�,pokroi� na kawa�ki i nadziewa� na drug� szpadk�. Natomiast na trzeci� nadziewa� naprzemian pomidorki i obrane i pokrojone w �wiartki cebule. Wszystkie posmarowa� mas�em,u�o�y� na grillu. Piec, smaruj�c reszt� mas�a. Podawa� z upieczonymi ziemniakami.Zapiekane warzywacukinia10 dag szalotki10 dag pieczarek20 dag w�dzonego boczku20 dag ziemniak�w20 dag pomidor�w3 papryki10 dag selera naciowego8 z�bk�w czosnku20 dag mozzarellis�oik pasty ajvarpieprzostra paprykamajeranektymianeknatka pietruszkiZiemniaki ugotowa� w �upinach na p�twardo. Pozosta�e warzywa umy�, szalotk� obra�,papryki oczy�ci� z nasion, pieczarki op�uka� i os�czy�. Wszystkie warzywa pokroi� w plastry.Posypa� ostr� papryk� i pieprzem. Posieka� czosnek, natk� pietruszki, tymianek i majeranek.Na aluminiowej tacce do grilla, u�o�y� dach�wkowato kolejno: plastry boczku,warstw� ziemniak�w, cukini�, papryki, cebul�, seler i pieczarki. Ostatni� warstw� powinnyby� plasterki pomidor�w. Na ko�cu posypa� posiekanymi zio�ami i czosnkiem, i pola� past� ajvar,a tak�e posypa� start� na tarce mozzarell�. Ca�o�� przykry� foli� aluminiow� tak aby niedotyka�a sera i grillowa� 10 minuWarzywa z rusztu25 dag pieczarek1 szalotka2-3 pomidory1 por1 ma�a paprykap�czek natki10 �y�ek oliwy1/2 �y�eczki solipieprzOczy�ci� i umy� pieczarki, wi�ksze przepo�owi�. Szalotk� pokroi� na �wiartkii oddzieli� od siebie poszczeg�lne jej warstwy. Pomidory przekroi� na po��wki.Por i papryk� oczy�ci�, pokroi� na r�wne kawa�ki. Natk� posieka� i wymiesza� z oliw�,przyprawi� sol� i pieprzem. Pieczarki, pomidory, szalotk�, papryk� oraz pora nadziewa�na szpadki. Posmarowa� oliw� z natk�, u�o�y� na grillu. Opieka� obracaj�c co jaki� czasi smaruj�c zio�ow� oliw�.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]