geografia nr1, geografia
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
ROLNICTWO jeden z działów gospodarki, którego głównym zadaniem jest dostarczenie płodów rolnych. Rolnictwo uzyskuje produkty rolinne i zwierzęce dzięki uprawie roli i rolin oraz chowu i hodowli zwierzšt.FUNKCJE ROLNICTWA- ekonomiczna, społeczna, i przestrzenna PLONY- stanowiš przeciętnš iloć płodów rolnychuzyskanych z jednostki powierchni 1ha ZBIORY- całkowita iloć zebranego ziempłodu zazwyczaj podawana w kg lub tonachROLNICTWO WYSOKOTOWAROWE- uzyskiwane zbiory przekraczajš zapotzrebowanie na zywnoć w danym obszarze SAMOZAOPATRZENIOWE-charakterystyczne dla rolnictwa tradycyjnego nastawione na uprawę różnych gatunków rolin CZYNNIKI PRZYRODNICZE-a) rzeżba terenu b) warunki klimatyczne c) warunki wodne d)warunki glebowe CZYNNIKI POZAPRZYRODNICZE-a) polityka rolna państwa b) wykrztałcenie rolników c) degradacja rodowiska ROSLINY a)PRZEMYSŁOWE- oleiste, włókniste, cukrodajne,kauczukodajne ŻYWIENIOWE-zboża, stršczkowe, okopowe, warzywa i owoce PASTEWNE-motylkowe, korzeniowe, trawy i zioła UZYWKI-kawa, kakao, chmiel, tytoń CHÓW ZWIERZĽT- największe znaczenie majš trzoda chlewna, bydło, drób CHÓW EXTENSYWNY- wypas napastwiskach na swieżywm powietrzu CHÓW INTENSYWNY- odbywa się w pomieszczeniach i jest wysoko zmechanizowanyi zautomatyzowany. LAS- zbiorowisko rolin z dominacjš drzew, w zależnoci od warunkówklimatycznych mogš występować w nim przewarzać drzewa iglaste lub liciaste. LESISTOĆ- procentowy udziałlasów w ogólnej powierzchni obszaru FUNKCJE LASÓW- a) przyrodnicze-produkuja tlen do zycia b)ochronne-regulujšstosunki wodne w glebie, zapobiegaja powstawaniu osuwisk c)gospodarcze-stanowiš ródło paliwa, budulca i surowcaprzemysłowego GŁOWNI PRODUCENCI DREWNA- USA, indie, chiny, brazylia, rosja, kanada. RYBOŁÓSTWO- działalnoczwišzana z morzem i jego wodami, polegajšca na produkcji i przetwórstwie oraz konsumpcji dóbr i usług które łšczasię z gospodarkš morskš RYBACTWO- poławianie organizmów wyhodowanych przez człowiekaAKWAKULTURA- hodowla ryb i innych organizmów wodnych MIKROKULTURA- odbywajaca się w przybrzeżnych wodach PRZYCZYNYPROBLEMÓW ZYWNOCIOWYCH WSPÓŁNCZESNEGO WIATA-konflikty zbrojne, klęski, katastrofy zywiowłowe, utrudnienieniaw handlu zywnociš, zmniejszenie się onszarówrolniczych ROZWIĽZANIE PROBLEMÓW ZYWNOCIOWYCH-ograniczenie przyrostu naturalnego, zwiększenie produktywnoci roslinGMO, pomoc krajš słabo rozwiniętym w ogólnymrozwoju gospodarczym
[ Pobierz całość w formacie PDF ]