geografia nr2, geografia
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
ROLNICTWO jeden z działów gospodarki, którego głównym zadaniem jest dostarczeniepłodów rolnych Rolnictwo uzyskuje produkty rolinne i zwierzęce dzięki uprawie roli irolin oraz chowu i hodowli zwierzšt FUNKCJE ROLNICTWA- ekonomiczna, społeczna, iprzestrzenna PLONY- stanowiš przeciętnš iloć płodów rolnychuzyskanych z jednostki powierchni 1ha ZBIORY- całkowita iloć zebranegoo ziempłodu zazwyczajpodawana w kg lub tonach ROLNICTWO WYSOKOTOWAROWE- uzyskiwane zbiory przekraczajš zapotzrebowaniena zywnoć w danym obszarze SAMOZAOPATRZENIOWE- charakterystyczne dla rolnictwa tradycyjnegonastawione na uprawę różnych gatunków rolin CZYNNIKI PRZYRODNICZE-a) rzeżba terenu b) warunki klimatyczne c) warunki wodne d)warunki glebowe CZYNNIKIPOZAPRZYRODNICZE- a) polityka rolna państwa b) wykrztałcenie rolników c) degradacja rodowiskaROSLINY a)PRZEMYSŁOWE- oleiste, włókniste, cukrodajne, kauczukodajne ŻYWIENIOWE-zboża, stršczkowe,okopowe, warzywa i owoce PASTEWNE- motylkowe, korzeniowe, trawy i zioła UZYWKI-kawa, kakao, chmiel, tytoń CHÓW ZWIERZĽT- największe znaczenie majš trzodachlewna, bydło, drób CHÓW EXTENSYWNY- wypas na pastwiskach na swieżywm powietrzu CHÓW INTENSYWNY-odbywa się w pomieszczeniach i jest wysoko zmechanizowanyi zautomatyzowany. LAS- zbiorowisko rolin z dominacjš drzew, w zależnoci odwarunków klimatycznych mogš występować w nim przewarzać drzewa iglaste lub liciaste.LESISTOĆ- procentowy udział lasów w ogólnej powierzchni obszaru FUNKCJE LASÓW- a)przyrodnicze-produkuja tlen do zycia b)ochronne-regulujš stosunki wodne w glebie, zapobiegajapowstawaniu osuwisk c)gospodarcze-stanowiš ródło paliwa, budulca i surowcaprzemysłowego GŁOWNI PRODUCENCI DREWNA- USA, indie, chiny, brazylia, rosja, kanada.RYBOŁÓSTWO- działalnoc zwišzana z morzem i jego wodami, polegajšca na produkcji i przetwórstwie orazkonsumpcji dóbr i usług które łšczš się z gospodarkš morskš RYBACTWO- poławianieorganizmów wyhodowanych przez człowieka AKWAKULTURA- hodowla ryb i innych organizmów wodnychMIKROKULTURA- odbywajaca się w przybrzeżnych wodach PRZYCZYNY PROBLEMÓW ZYWNOCIOWYCHWSPÓŁNCZESNEGO WIATA- konflikty zbrojne, klęski, katastrofy zywiowłowe, utrudnienieniaw handlu zywnociš, zmniejszenie się obszarów rolniczych ROZWIĽZANIE PROBLEMÓW ZYWNOCIOWYCH-ograniczenie przyrostu naturalnego, zwiększenie produktywnoci roslin GMO, pomoc krajšsłabo rozwiniętym w ogólnym rozwoju gospodarczym
[ Pobierz całość w formacie PDF ]