grzanki z kurkami, KUCHNIA
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Grzanki z kurkami
i kozim serkiem
P R Z E P I S Y
SKŁADNIKI:
•
70 g serka koziego w ruloniku
•
2 garście małych kurek
•
1 łyżka oliwy + 2 łyżki masła
•
1 ciabatta, pokrojona na kromki
•
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
•
5 pomidorów suszonych w zalewie
•
świeża bazylia
•
sól morska
•
świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
•
Serek kozi wyjąć z lodówki i pokroić na kawałeczki na pół godziny przez przygotowywaniem
•
grzanek, aby zmiękł i osiągną temperaturę pokojową.
Kurki umyć, osuszyć, większe pokroić, mniejsze pozostawić w całości. Rozgrzać oliwę na patelni,
•
włożyć kurki, oprószyć solą i smażyć przez kilka minut aż będą miękkie, od czasu do czasu
mieszając. W połowie smażenia dodać masło.
Kromki ciabatty zgrillować lub opiec w tosterze, skropić oliwą z oliwek extra virgin, ułożyć gorące
kurki, serek kozi oraz suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałeczki. Posypać świeżo
zmielonym czarnym pieprzem i udekorować bazylią. Jeśli lubicie roztopiony serek kozi, grzanki
można przed udekorowaniem bazylią włożyć na kilka minut pod rozgrzany grill w piekarniku.
NOTATKI
[ Pobierz całość w formacie PDF ]